O sortama jabuka, kod nas i u svetu

Ajdared (Idared)

Potiče iz SAD. Nastala je 1935 god. ukrštasnjem sorti Jonatana i Wagnera, a u proizvodnju uvedena 1942 god. Plod je krupan do vrlo krupan, oktuglasto-kolacastog oblika a ukus kiselkasno-sladak. Bere se krajem septembra početkom oktobra a hladnjačama čuva se do jula meseca. Odlično podnosi manipulaciju i transport pa je jedna od najtraženijih tržišnih sorti

Greni smit (Granny Smith)

Sorta je poreklom iz Australije. Bere se drugoj polovini oktobra. Relativno je otporana prema poznim mrazevima. Plod je krupan, loptast, velike specifične mase. Pokožica ploda je zelena, debela i čvrsta, stajanjem postaje voštana. Meso je beličasto, čvrsto, vrlo sočno, dosta kiselo. Izuzetno popularna izvozna sorta.

Zlatni delišes (Golden Delicious)

Sazreva u drugoj polovini septembra. Plod je zelenožut pomalo smeđ, a pokožica tanka i glatka Čuvanjem u skladištu poprima zlatnožutu boju. Dobro podnosi zimske i pozne mrazeve. Rađa obilno. Plod je srednje krupan do krupan. Izrazito slatkog ukusa sa vrlo prijatnom aromom visokog kvaliteta.

Džonagold (Jonagold)

Američka sorta, nastala je ukrštasnjem sorti Jonatana i Zlatnog Delišesa. Plod je krupan do vrlo krupan, okruglastog, blago-izduženog oblika, osnovne zelenkastožute boje, dopunska je narandžasto-crvena. Slatko-nakiselog aromatičnog ukusa, sazreva sredinom septembra.

Crveni delišes (Red Delicious)

Sazreva u drugoj polovini septembra. Plodovi krupni, izduženo-zarubljeno kupasti, u potpunosti prekriveni tamno crvenom bojom, atraktivnog izgleda. Meso ploda je čvrsto, sočno, slatko, prijatnog ukusa.

Mucu (Mutsu)

Sorta potice iz Japana i obilno rađa. Vrlo krupni plodovi, žute boje zarubljenokupasti, mase oko 180-360 g. Meso ploda čvrsto, sočno, slatko. Sazreva krajem septembra i početkom oktobra, pokazuje otpornost na pepelnicu i sušu.

Tagged

2 thoughts on “O sortama jabuka, kod nas i u svetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *